در کتاب تفسیر منسوب به امام حسن عسکری علیه السلام حکایتی طولانی نقل شده که بریده اسلمی و دوستش (حاطب بن ابیبلتعه) تصمیم به اذیت امیرالمومنین ع میگیرند، جنسی را به ایشان گران میفروشند و بعد واقعه را طور دیگری نزد پیامبر نقل میکنند که گویی امیرالمومنین ع مقصر بوده است. پیامبر اکرم ناراحت میشوند و این اقدامشان را مصداق اذیت کردن خدا و رسول که موجب ملعون شدن شخص میشود (احزاب/۵۷-۵۸) معرفی میکنند و سخنانی در فضیلت امیرالمومنین ع و اثرات محبت واقعی به ایشان بیان میکنند تا بدینجا میرسند که:
در روز قیامت گروهی را میآورند که کفه بدی در ترازوهایشان پر شده است. به آنها گفته میشود این از بدیهایتان؛ حالا حسناتتان کجاست؟
میگویند خدایا ما حسنه قابل ملاحظهای نداریم.
ندا از جانب خدای عز و جل میرسد که اگر شما برای خود حسنهای خبر ندارید، من حسنهتان را به شما نشان میدهم و کفه شما را برایتان با آن پر میکنم. سپس نسیم نامه کوچکی با خود میآورد و در کفه حسنات گذاشته میشود، آنگاه کفه بمراتب (بیش از فاصله آسمان و زمین) سنگینتر میشود …
اهل م میگویند: پروردگارا! ما گناهان اینها را دیدیم، حسناتشان چه بود؟
خداوند عز و جل میفرماید: ای بندگانم! [آنها چنین افرادی بودند که با اینکه در مشقت بودند اما] یکی از آنها برای ادای باقیمانده بدهیاش نزد برادر [دینیاش] میرفت و میگفت: «این را بگیر که من تو را دوستت دارم به خاطر محبتی که به علی بن ابیطالب داری. آن دیگری میگفت: حال که تو این گونه علی بنابیطالب را دوست داری، من هم بقیه بدهیام را به تو میبخشم و هر مقدار دیگری هم که از مال من میخواهی، برای تو.
پس خداوند متعال عمل آنها را سپاس گفت و اشتباهاتشان را بخشید، و آن را در بطن نامهها و ترازوهای عملشان قرار داد و به خاطر این کار بر آنان و والدین و فرزندانشان که بر همین شیوه عمل میکردند] بهشت را واجب کرد.
ای بُرَیده! کسانی که به خاطر دشمنی با علی ع وارد آتش میشوند بیش از سنگریزههایی است که هنگام رمی جمرات به سوی جمرات پرتاب میشود، مبادا تو از آنها باشی!
1. سوره مبارکه اعراف. آیه 8
2. تفسیر منسوب به امام حسن عسکری، ص۱۳۶-۱۳۹
درباره این سایت